Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Дата: 17.06.2021 12:21
Кількість переглядів: 3371

Фото без опису


 

 

17 червня – відзначається Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами.

 

 

 

У 1992 році Конференція Організації Об'єднаних Націй щодо довкілля та розвитку (UNCED), яка проходила в м. Ріо-де-Жанейро, Бразилія, звернулася із закликом до Генеральної Асамблеї ООН щодо створення Міждержавного переговорного комітету з метою підготовки до червня 1994 року Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням у тих країнах, які потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання, особливо в Африці (далі – Конвенція ООН ).

17 червня 1994 року в м. Париж, Франція, Конвенція ООН була ухвалена та відкрита для підписання. 26 грудня 1996 року, через 90 днів після того, як Конвенцію ООН ратифікували 50 країн, вона набрала чинності. Щороку 17 червня відзначається як Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами у рамках Конвенції Організації Об'єднаних Націй про боротьбу з  опустелюванням у тих країнах, що потерпають від серйозної посухи та/або опустелювання, особливо в Африці, стороною якої є Україна  у відповідності до Закону України від 4 липня 2002 року № 61-ІV. Головною метою Конвенції є об'єднання зусилль держав щодо поліпшення родючості і відновленню ґрунтів, а також охорони і раціонального використання земель і водних ресурсів.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища, який характеризується пониженням природно-ресурсного потенціалу території нижче допустимого рівня і призводить до деградації рослинного покриву та погіршення продуктивності земель. Причиною жахливої деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів, тощо.  Деградація земель та опустелювання вже давно набули глобального виміру.

Боротьба з опустелюванням  є невід’ємною частиною комплексного розвитку земельних ресурсів в інтересах стійкого розвитку для запобігання та скорочення деградації земель та відновлення потерпілих від опустелювання земель.

Згідно Конституції України –земля - є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це обумовлено винятковим значенням землі, яка є головною матеріальною основою довкілля, необхідним засобом формування, розвитку і поширення рослинності, існуючих водних об’єктів, є основою територіальної цілісності держави та основою сільського, лісового виробництва.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухами –привід, аби замислитись над проблемами збереження і відтворення родючості українських земель. Адже, зберегти рідну землю для майбутніх поколінь - наш святий обов’язок!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь