Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Дії на підтримку водно-болотних угідь для людини та природи!!!!

Дата: 07.02.2022 15:09
Кількість переглядів: 286

Під таким девізом 2 лютого відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів . Саме в цей день в 1971 році в Іранському місті Рамсар на південному березі Каспійського моря було підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя.

Водно-болотні угіддя – це невеликі осередки життя рослин та організмів, що містяться у водоймищах, які забезпечують екологічне здоров'я в достатку не лише водойм, а й середовища в цілому. Болота, заплавні луки, ліси, плавні та мілководні водойми – життєво необхідні для накопичення, очищення та постачання прісної води для потреб людства і довкілля.

Значення угідь важко переоцінити, оскільки БОЛОТА:

  • керують водним режимом прилеглих територій. Під час танення снігу, вони беруть на себе частину стоку, знижуючи катастрофічність повені, а згодм віддають вологу, забезпечуючи стійку водність влітку.
  • це «нирки» планети, адже за рік гектар болота поглинає з повітря 550-1800 кг вуглекислого газу і виділяє 260-700 кг кисню.
  • пом’якшують вплив штормів і повеней та захищають берегову лінію від руйнування.
  • роблять помітний вплив на формування теплового і водного балансів територій.
  •  це місця проживання рідкісних видів птахів та рослин, також вони джерело цінних лікарських рослин.

Задля збереження цих унікальних екосистеми як джерел прісної води, середовища для існування тварин та рослин людство має усвідомити важливість припинення руйнування водно-болотних угідь і почати їх відновлення та ощадливе використання.

Ця тема привертає увагу до важливості водно-болотних угідь для багатьох аспектів діяльності та здоров’я людини, а також ролі цих екосистем для збереження біорізноманіття. Відновлюючи та зберігаючи водно-болотні угіддя, ми застосовуємо природоорієнтовані рішення для накопичення води, адаптації до зміни клімату та вирішення багатьох соціально-економічних питань, пов’язаних з використанням природних ресурсів.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь