Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

ЗА ОПТИМІСТИЧНОГО СЦЕНАРІЮ НОВУ МОДЕЛЬ ОПЛАТИ ПРАЦІ ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ РЕАЛЬНО ЗАПРОВАДИТИ З 2024-ГО РОКУ – ГОЛОВА НАДС НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Дата: 15.09.2022 12:32
Кількість переглядів: 199

Зогляду на виклики війни перехід на нові умови оплати праці державних службовців можливий не раніше 2024 року. Важливими кроками реформи вбачаємо старт функціонального аудиту та подальшу оптимізацію, схвалення Урядом відповідного законопроекту, затвердження Порядку планування фонду оплати праці, здійснення класифікації посад держслужби. За таких умов реально запровадити нову моделі оплати праці з 2024 року для першої черги державних органів. А з 2025-го – впровадити єдині умови у всіх державних органах. На цьому наголосила Голова НАДС Наталія Алюшина під час Координаційної ради з питань реформування державного управління.

За її словами, існує нагальна необхідність у схваленні рамки законодавства, що є основою для реформи. Ідеться про проект Закону щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад, проект Порядку планування фонду оплати праці, Каталогу типових посад державної служби і розпорядження щодо проведення функціонального аудиту у 2022 році. Законопроектом пропонується встановити європейську структуру зарплати: 70% на 30%. Його прийняття дозволить вперше вивести заробітні плати державних службовців у прозору площину. 

Важливим моментом є оптимізація структури та чисельності працівників, з огляду на покладені на державний орган функції.  

«Важливо не просто скоротити певні показники, а здійснити функціональний аудит, для чого НАДС затверджено та заюстовано відповідну Методику. Підготовлено проект розпорядження. Ми розуміємо потребу в оптимізації, про що зазначив Президент. За його словами, для забезпечення фінансової і соціальної стабільності треба максимально скоротити некритичні видатки держави, зокрема на апарат. Отже, ми пропонуємо прозорий, обґрунтований інструмент з єдиними підходами», – наголосила Наталія Алюшина.

Також Голова НАДС зупинилася й на питанні умов оплати праці у 2023 році. Членам координаційної ради запропоновано кілька варіантів індексації посадових окладів у 2023 році. Відповідні пропозиції передані до розгляду.  

«Реформа системи оплати праці державних службовців є пріоритетом реформи державного управління та індикатором членства України в ЄС. За останні два роки ми чимало зробили. У січні цього року розпочато підготовку до класифікації посад державної служби для впровадження грейдингу. Забезпечено створення класифікаційних комітетів, розроблено онлайн-курс, за яким навчилося більше 14 тисяч держслужбовців. З початком повномасштабної війни проведення класифікації тимчасово призупинено. Але маємо рухатися далі. Ця реформа потрібна державі і це узгоджується з Антикорупційною стратегією України, прийнятою Парламентом, Стратегією реформування державного управління, проектом Плану відновлення України, низкою інших стратегічних та програмних документів», – підкреслила Наталія Алюшина.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь