Пам'ятка щодо профілактики отруєння грибами.
Пам’ятка щодо профілактики отруєння грибами.
Враховуючи дощову погоду і сприятливі умови для росту грибів, розглянемо основні поради щодо профілактики отруєнь грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь.
Вибирайте штучно вирощені печериці та гливи, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках.
Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях;
- під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба - втрата води та накопичення токсин;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте "швидку допомогу".