За період воєнного стану збільшилася кількість виробників продуктів тваринного походження, що мають право експорту до ЄС.
ЗА ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ ЗБІЛЬШИЛАСЯ КІЛЬКІСТЬ ВИРОБНИКІВ ПРОДУКТІВ ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ, ЩО МАЮТЬ ПРАВО ЕКСПОРТУ ДО ЄС
Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що була укладена в 2014 році та набула чинності в 2017 році, надає можливість українським виробникам значно розширювати ринки збуту. Початок російської агресії цей процес не спинив, зокрема, завдяки скасуванню мит для українських товарів на територію ЄС терміном на рік – починаючи з 4 червня поточного року.
За період воєнного стану кількість підприємств – виробників продуктів тваринного походження, що має право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу, збільшилась до 418. Це на 33 виробника більше, ніж було на кінець зими цього року. Найбільше зросла кількість постачальників молокопродуктів – на 11, рибопродуктів – на 6 та равликів і продуктів з них – на 5.
Серед експортерів продуктів, призначених для споживання людиною, найбільше підприємств, що виробляють бджолиний мед – 72, молокопродукти – 40 і рибопродукти – 32. А серед експортерів продуктів, не призначених для споживання людиною, найбільше експортують в ЄС пух і перо – 67, казеїн – 49 і шкірсировину - 46.
Нагадаємо, для того, щоб харчові продукти можна було продавати на ринку Європейського Союзу, вони повинні узгоджуватися із санітарними правилами ЄС. Першим кроком для експорту власної продукції за кордон оператор ринку має подати територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності запит для затвердження експортних потужностей відповідно до наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 № 38 «Про затвердження Порядку затвердження експортних потужностей, внесення та виключення їх з реєстру затверджених експортних потужностей».