Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Наталія Козловська: Безбар'єрність має стати одним з головних напрямків післявоєнної відбудови України!

Дата: 12.12.2022 12:03
Кількість переглядів: 57

НАТАЛІЯ КОЗЛОВСЬКА: БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ МАЄ СТАТИ ОДНИМ З ГОЛОВНИХ НАПРЯМКІВ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ

Післявоєнна відбудова українських громад має базуватися на комплексному підході, одним з основних напрямків якого буде безбар’єрність. Про це зазначила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська під час семінару для керівників територіальних громад Київщини «Впровадження архітектурної доступності та інклюзивності в територіальних громадах України».

«Наші громади мають стати максимально комфортними для проживання людей. Для цього потрібно не тільки відбудувати сучасне, енергоефективне житло, а й забезпечити доступність будівель, об’єктів благоустрою та транспортної інфраструктури для всіх громадян», — наголосила Наталія Козловська.

Заступниця Міністра зазначила, що Мінрегіон постійно працює над удосконаленням нормативної бази в будівництві з питань створення безбар’єрного простору. Зокрема, цього року впроваджена зміна до ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», який є основоположним для вимог до будівництва всіх типів об’єктів без виключення, а також норми стосовно будівництва та реконструкції закладів освіти, дошкільної освіти та благоустрою територій. Ці ДБН оновлені з урахуванням найкращого європейського досвіду та встановлюють сучасні вимоги доступності, що відповідає Національній стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, розробленої в межах ініціативи Першої леді Олена Зеленська.

Крім того, триває робота з впровадження нових та гармонізації європейських стандартів у сфері доступності об’єктів фізичного оточення, які, серед іншого, стосуються обстеження доступності для маломобільних груп населення закладів охорони здоров’я та громадських будівель та проєктування «зон безпеки» у громадських будівлях і спорудах. Прийняття цих нормативних документів заплановано до кінця поточного року.

Як зазначила Наталія Козловська, під час нового будівництва, реконструкції чи капітального ремонту важливо забезпечити виконання повною мірою вимог законодавства та будівельні норми щодо безбар’єрності. Такий механізм передбачає законопроєкт №5655, який наразі очікує розгляду парламентом у другому читанні.

«Законопроєкт дійсно реформаторський та покликаний змінити на краще правила для усіх учасників сфери містобудівної діяльності. Документ, зокрема передбачає жорсткий контроль за незаконними забудовами та посилює відповідальність всіх учасників процесу за порушення у будівельній сфері», — наголосила Наталія Козловська.

Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні набули чинності оновлені державні будівельні норми зі створення безбар’єрного простору в Україні, які були затверджені Мінрегіоном у 2021 році. Йдеться про ДБН «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», а також норми стосовно будівництва та реконструкції закладів освіти, дошкільної освіти та благоустрою територій.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

Возможно, это изображение текст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь