Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Меліорація в ДІЇ: створено першу організацію водокористуваців Одещини

Дата: 26.12.2022 09:43
Кількість переглядів: 109

МЕЛІОРАЦІЯ В ДІЇ: СТВОРЕНО ПЕРШУ ОРГАНІЗАЦІЮ ВОДОКОРИСТУВАЧІВ ОДЕЩИНИ

В Одеській області на базі Суворовської зрошувальної системи Ізмаїльського району створено першу організацію водокористувачів з символічною назвою ОВК “ВОДА ЖИТТЯ”, яка була офіційно зареєстрована 22 грудня 2022 року.

Ініціатори створення:

ТОВ “Агро партнер 777”

ТОВ “Агро-Мін-Дунай”

С(Ф)Г "Ратушненко Микола Іванович"

ФГ "Стоянов А.А."

ПП “Агро Юг Експорт”

ПП “Агро-Голд”

ПП “Макс-Агро”

С(Ф)Г “Гроно”

Керівником ОВК одноголосно обрано Михайлину Капаруліну.

Суворовська зрошувальна система охоплює площу в понад 10 тис. га, з яких зрошується лише трохи більше, ніж 1 тис. га сільськогосподарських угідь.

Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин зазначає, що “ВОДА ЖИТТЯ" — це не лише перша ОВК на Одещині, це друга ОВК, яка створена в Україні. Одеська область одна з перших, де ми реалізуємо реформу з меліорації. На початку року було прийнято Закон України “Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель”, який передбачав децентралізацію механізмів управління меліорацією. Усі водокористувачі отримали змогу згуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення. Саме така форма управління галуззю спроможна вивести її із занепаду. Зрошувальні системи повинні бути в управлінні саме тих, хто безпосередньо від них залежить та ними користується. Це — аграрії, землекористувачі та землевласники. Аграрії отримали можливості реагувати на кліматичні зміни, зберігати ґрунти та запроваджувати енергоощадні технології. Важливо При цьому є два принципово важливі моменти. По-перше, ОВК є неприбутковою організацією і надає послуги, пов’язані лише з гідротехнічною меліорацією. По-друге, членство в ОВК є відкритим, але не обов’язковим. Засновниками та членами ОВК зможуть бути водокористувачі, які обробляють земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що належать до території обслуговування ОВК. Також є важливий нюанс щодо членства в ОВК. Водокористувач зможе отримувати послуги зі зрошення незалежно від членства в ОВК.

ОВК не має права відмовити в наданні послуг водокористувачу, що розташований на території її обслуговування, але не є її членом. Водночас однією з переваг набуття членства в ОВК є саме можливість брати участь у процесі встановлення тарифу для водокористувачів на послуги зі зрошення. Єдиною підставою для відмови ОВК у наданні послуг зі зрошення водокористувачу, що не є членом ОВК, є відсутність у такого водокористувача дозволу на спеціальне водокористування” - говорить Алла Стоянова.

ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь