Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Що чекає агросектор у 2023 році: Микола Сольський окреслив перспективи галузі.

Дата: 05.01.2023 11:51
Кількість переглядів: 69

Яким буде 2023 рік для агросектору? Які перспективи відновлення та розвитку АПК? Які програми підтримки передбачено для галузі? На ці та інші питання Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський відповів під час прес-конференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ 4 січня.

За словами Міністра, однією з найгостріших проблем для аграріїв наразі є мінімальна ліквідність агропродукції. Низька ціна на зерно для українського фермера та дорога логістика.

«Якщо минулого року основна робота Міністерства була зосереджена на відновленні морського експорту та пошуку альтернативних шляхів, то цього року нам потрібно працювати над збільшенням ліквідності ринку, якому не вистачає кредитних коштів. Ми шукаємо інструменти, щоб змінити ситуацію», – зазначив Микола Сольський.

За словами Міністра, наступного року очікується зміна у структурі посівних площ.

«Кукурудза – культура, яка давала найбільший валовий дохід, частково ще залишається не зібраною через погодні умови, ракетні обстріли, проблеми з електроенергією. Тобто поля залишаються не підготовленими до весняних робіт належним чином. Це означає, що багато фермерів перейдуть на інші культури. Зокрема, на соняшник і сою», – сказав Міністр аграрної політики.

Микола Сольський розповів про ситуацію щодо урожаю. Також запевнив, що у 2023 році Мінагрополітики продовжить курс на дерегуляцію, реформу меліорації, розвиток переробки, підтримку аграріїв, міжнародну співпрацю та євроінтеграцію. Наразі відповідно до плану заходів з виконання Угоди про асоціацію, Мінагрополітики має зобов’язання виконати 696 завдань, що становить 30,8% від загальної кількості (2259) для України. Також Міністр підкреслив важливість реалізації масштабних інфраструктурних проектів, таких як будівництво олійного трубопроводу Ягодин-Гданськ.

Микола Сольський розповів про очікувані програми підтримки для аграріїв на наступний рік.

Уряд продовжить спрощене кредитування за програмою «5-7-9». Також буде продовжена програма безповоротних грантів на створення садів і теплиць.

Триватиме співпраця і з міжнародними організаціями – USAID та ФАО, які реалізують програми підтримки для аграріїв.

Підсумки роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України – дивіться у презентації (.pdf , 4.56 Мб ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь