Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

З 01.01.2023 лікарняні виплачує Пенсійний фонд: що змінилося?

Дата: 31.01.2023 10:00
Кількість переглядів: 97

З 01.01.2023 лікарняні виплачує Пенсійний фонд: що змінилося?

Функції із здійснення виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві з 01.01.2023 року здійснює Пенсійний фонд України. Відповідно до ухваленого раніше Верховною Радою закону, з 1 січня Фонд соціального страхування приєднали до Пенсійного фонду й тепер він виконуватиме функції уповноваженого органу в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Про здійснення яких виплат йдеться?
Пенсійний фонд відтепер виплачуватиме:
- допомогу у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;
- допомогу у зв'язку з вагітністю і пологами;
- допомогу на поховання застрахованим особам, у тому числі потерпілим на виробництві;
- одноразові та щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві й членам їхніх сімей.

Що зміниться для звичайних людей? Нічого. Розміри й умови надання відповідних виплат збережуться. Змінюється лише орган, який їх здійснюватиме. Для отримання фінансування по лікарняних від Пенсійного фонду України роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти.

Форма заяви-розрахунку залишилась незмінною. Умови здійснення виплат за лікарняними працівникам також не змінились. Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

Для отримання фінансування по лікарняних роботодавцю, як і раніше, необхідно подати заяву-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам кошти. Важлива зміна для роботодавців: подавати заяви-розрахунки необхідно до Пенсійного фонду України через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі
електронних послуг. Щоб сформувати заяву-розрахунок в електронному вигляді,користувачу-страхувальнику потрібно мати доступ до інтернету та кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь