Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

З 1 січня 2023 року працівники отримають допомогу по лікарняним лише за одним місцем роботи

Дата: 28.02.2023 12:10
Кількість переглядів: 101

З 1 СІЧНЯ 2023 РОКУ ПРАЦІВНИКИ ОТРИМУЮТЬ ДОПОМОГУ ПО ЛІКАРНЯНИМ ЛИШЕ ЗА ОДНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ

Відповідно до Закону України від 23.09.99 року №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору тощо, призначається та здійснюється за основним місцем роботи.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах застрахованим особам, у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку та одночасно працюють на умовах трудового договору надається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом.

Тобто Закон визначає першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності страхувальниками за основним місцем роботи. І лише у разі не реалізації застрахованою особою права на таку допомогу, вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом).

Документальним підтвердженням не реалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності буде вмотивоване рішення страхувальника або уповноважених ним осіб про відмову в призначенні страхової виплати.

Розрахунок відповідної допомоги проводиться також лише за одним з місць роботи – за основним або за сумісництвом, у разі обґрунтованої відмови основного роботодавця. Важливо, що при обчисленні суми допомоги по тимчасовій працездатності за основним місцем роботи врахування заробітної плати з інших місць роботи не передбачено.

Варто зазначити, що сумісництво є окремим видом трудових відносин і врегульовується за однаковим принципом незалежно від знаходження основного місця роботи. Іншими словами, вищезазначена норма Закону застосовується як до зовнішніх, так і до внутрішніх сумісників.

Отже, реалізація права на страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за сумісництвом передбачена лише за одним місцем роботи. У разі наявності у працівника на момент настання страхового випадку декількох місць роботи за сумісництвом, він реалізує своє право на отримання лікарняних шляхом подання до одного з місць роботи за сумісництвом рішення основного страхувальника про відмову в призначенні страхової виплати.

Возможно, это изображение 2 человека


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь