Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Які зміни з 1 березня 2023 року чекають на українців

Дата: 01.03.2023 15:52
Кількість переглядів: 123

ЯКІ ЗМІНИ З 1 БЕРЕЗНЯ 2023 ЧЕКАЮТЬ НА УКРАЇНЦІВ

Головна тема в Україні з 1 березня 2023 року - індексація пенсій. Цього разу вона буде відрізнятися від попередніх і охопить практично всі категорії пенсіонерів. Також українських військових чекають виплати за новими правилами.

ІНДЕКСАЦІЯ ПЕНСІЙ В УКРАЇНІ - ЯКЕ БУДЕ ПІДВИЩЕННЯ З 1 БЕРЕЗНЯ 2023

З 1 березня запланована індексація пенсій в Україні - виплати будуть збільшені на 19,7%. Умови цього разу зміняться: індексація торкнеться також тих, хто отримує мінімальну пенсію. Раніше ця категорія пенсіонерів не підпадала під індексацію і перерахунок виплат проводився в інші періоди.

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, з 1 березня до мінімальних пенсій додадуть не менше 400 грн. Ті, у кого є достатній страховий стаж (це 35 років для чоловіків і 30 років для жінок) і хто отримує пенсію вище мінімальної, в середньому можуть отримати 750 грн доплати. Військові пенсіонери отримають в середньому 1,4 тис.грн. доплати, люди з інвалідністю, які є ліквідаторами аварії на ЧАЕС, - 1,5 тис.грн. У цієї індексації є верхня межа - 1,5 тис.грн, тобто, це максимальний розмір доплати, яку зможуть отримати українські пенсіонери з 1 березня. Індексація пенсії проводиться автоматично - додатково звертатися пенсіонерам нікуди не потрібно.

ВИПЛАТИ ВІЙСЬКОВИМ - ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ

З березня українським військовослужбовцям почнуть нараховувати виплати за новими правилами. Цей порядок був введений ще з 1 лютого, але працювати почне зараз:

• винагороду 100 тис.грн/місяць продовжують отримувати військові на лінії зіткнення, а виплату цю нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо;

• 100 тис. грн також платитимуть за конкретний період виконання бойових завдань - військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій;

• 50 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління; їх визначатиме Головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ;

• додаткову винагороду 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Крім цього, 30 тис.грн винагороди скасують для військових, які проходять службу у військових частинах і підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь і штабів.

Е-РЕЦЕПТ НА ЛІКИ

Міністерство охорони здоров'я розширює перелік медичних препаратів, які можна буде придбати в аптеці за е-рецептом. До списку таких ліків входять антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі знеболювальні, заспокійливі та ліки проти кашлю, інші.

Електронний рецепт діятиме на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом лікаря та які пацієнт купує за власні кошти.

Хоча Е-рецепт стане обов'язковим від березня навесні 2023 року, але запроваджується він поступово. За відсутності зв'язку чи світла в медустанові лікар може виписувати звичайний, паперовий рецепт.

ЧИ БУДЕ ВИХІДНИМ 8 БЕРЕЗНЯ 2023 РОКУ

Згідно з КЗпП міжнародний жіночий день 8 березня є святковим днем і має бути неробочим. Однак у період воєнного стану ці норми КЗпП не застосовуються, тому цього року 8 березня буде звичайним робочим днем із відповідною оплатою.

ПЕРЕЙДЕМО НА ЛІТНІЙ ЧАС У БЕРЕЗНІ

В останню неділю березня, тобто 26 березня 2023 року, о третій годині ранку годинники будуть переведені з зимового на літній час, тобто на одну годину вперед.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь