Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Як система БПД допомагає постраждалим від домашнього насильства?

Дата: 17.03.2023 09:23
Кількість переглядів: 77

Як система БПД допомагає постраждалим від домашнього насильства?

Про домашнє насильство в Україні не люблять говорити. Ми звикли «не виносити сміття з хати». Тому тисячі людей мовчки страждають від фізичної, психологічної, сексуальної, економічної агресії.

Між тим, домашнє насильство – дуже небезпечне явище, якому необхідно протидіяти. Відповідно до Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в
сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних
відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь
Починаючи з 2018 року до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу віднесено осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті.

Ця категорія осіб має право на отримання таких видів правових послуг як: представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру (пункт 13 частини І статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).
Загалом з 7 січня 2018 року по 30 грудня 2022 року місцевими центрами з надання БВПД було прийнято 5756 рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

Питання, з якими найчастіше зверталися постраждалі від домашнього насильства особи за безоплатною вторинною правовою допомогою, стосувались: видача обмежувального припису; представництво інтересів таких осіб в кримінальних та адміністративних справах; розірвання шлюбу та поділ майна подружжя; стягнення аліментів; визначення місця проживання дитини (дітей); позбавлення батьківських прав тощо.

Як отримати безоплатну правову допомогу?
-Зателефонувати до контактного центру системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовні).
-Звернутися до одного з бюро правової допомоги.

Найближчі бюро правової допомоги знаходяться за адресами:
м. Ізмаїл, пр-т Миру, 23, тел.: (04841) 59505,
м. Болград, вул. Інзовська, 170, тел.: (04846) 40426,
м. Кілія, вул. Миру, 77, тел.: (04843) 44088,
м. Рені, вул. 28 Червня, 125, тел.: (04840) 40271.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь