Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Що таке невидимі поранення та як із ними справлятися!!!

Дата: 20.07.2023 10:02
Кількість переглядів: 45

ЩО ТАКЕ НЕВИДИМІ ПОРАНЕННЯ ТА ЯК ІЗ НИМИ СПРАВЛЯТИСЯ

Коли ниє зуб – ми йдемо до стоматолога. Коли хапає серце – до кардіолога. Але не всім легко звернутися до фахівця з психічного здоров’я, коли болить душа. Через нав’язану суспільством стигму невидимі поранення підступно гризуть зсередини навіть здавалося б найстійкіших.

Що ж це за невидимі поранення ❓ Деякі багатьом відомі. Тривожні розлади, суїцидальні думки, депресія. А відтепер у цьому списку справжня епідемія української армії – контузії. Вибухова хвиля проходить крізь тіло іноді без жодного фізичного сліду, але не без тривалої шкоди для життя. Це і виснажливий головний біль, і постійний дзвін у вухах, і різкі перепади настрою.

🫶🏻 Відновити ментальне здоров’я легше у доброму оточенні – друзів, колег, родичів. Але що вони мають знати?

Що коли військовий повертається до цивільного життя, можуть з’явитися багато тривожних ознак: апатія, замикання у собі, небажання говорити чи взагалі спілкуватися. І це норма.

🚨 Час непокоїтися, якщо такий стан триває 2-3 місяці та постійно ускладнюється. Додаються серйозні погіршення сну, людина уникає розмов із близькими, категорично відмовляється згадувати пережиті події та не бажає включатися у будь-які справи мирного життя.

На жаль, не всі здатні подолати невидимі поранення самостійно. А багато хто й досі соромиться звертатися за допомогою, ніби це слабкість.

Тому запропонувати підтримку треба дуже обережно, максимально коректно, зваженою розмовою. 👌🏼 Ідеальний варіант – залучити когось із побратимів чи посестер.

ℹ️ Поради у дописі – з лекторіїв цьогорічного Кураж, який підтримав комунікаційну кампанію Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою Олена Зеленська та разом з ГО «Безбарʼєрність» залучив профільних спікерів до обговорення теми ментального здоров’я.

Лекторії доступні на сторінці Куражу в YouTube 📲youtube.com/@KurazhBazar/videos

#тияк#mentalhealth#психічнездоровя

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь