Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Вилучення декларацій з відкритого доступу: хто має право ініціювати

Дата: 10.11.2023 14:56
Кількість переглядів: 68

ВИЛУЧЕННЯ ДЕКЛАРАЦІЙ З ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ: ХТО МАЄ ПРАВО ІНІЦІЮВАТИ

Незабаром буде відновлено публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Реєстр). Законом про відновлення декларування передбачено, що на період до припинення або скасування воєнного стану у відкритому доступі не відображатимуться декларації певних категорій суб’єктів декларування. Їх Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) вилучатиме з відкритого доступу після отримання відповідного подання.

Ініціатором вилучення декларацій з публічної частини Реєстру декларацій є:

1) керівник (за наявності повноважень заступник керівника) державного органу центрального рівня стосовно субʼєктів декларування:

які працюють (проходять службу) в цьому органі, у тому числі його територіальних чи структурних підрозділах;

які працюють на підприємствах (юридичні особи публічного права), що належать до сфери управління цього державного органу;

які звільненні і цей орган – останнє місце роботи, пов’язане з обов’язком подання декларації;

які відряджені до такого органу чи підприємств;

2) сільський, селищний голова, міський голова або секретар сільської, селищної, міської ради ради, голова (заступник голови за наявності повноважень) районної у місті ради, районної ради, обласної ради стосовно суб’єктів декларування:

які працюють (проходять службу) в цих органах;

які працюють на комунальних підприємствах (юридичні особи публічного права), що належать до сфери їх управління;

які звільнені з таких органів і підприємств, припинили повноваження депутатів місцевих рад і цей орган – останнє місце роботи (виконання повноважень), пов’язане із обов’язком подати декларацію;

які відряджені до цих органів і підприємств;

депутатів місцевих рад;

3) начальник (заступник начальника за наявності повноважень) Генерального штабу Збройних Сил України стосовно:

суб’єктів декларування, які проходять службу в Збройних силах України, у тому числі всіх мобілізованих незалежно від органу, в якому працював до мобілізації декларант);

4) Голова (заступник Голови за наявності повноважень) Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної прикордонної служби України, Управління державної охорони України, інших військових формувань стосовно:

суб’єктів декларування з числа військовослужбовців цих органів;

5) Голова (заступник Голови за наявності повноважень) Національної поліції України стосовно:

поліцейських поліції особливого призначення, які під час дії воєнного стану залучені до ведення бойових дій;

6) керівники (заступники керівників) розвідувальних органів стосовно:

суб’єктів декларування, на яких поширюється ст. 52-1 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон);

7) керівники (заступники керівників) інших органів інших державних органів, інших військових формувань, які уповноважені вести облік суб’єктів декларування, зазначених у частинах 7 – 14 ст. 45 Закону, та осіб, відряджених до таких органів.

Увага! Подання про вилучення декларацій з Реєстру залишається без розгляду НАЗК у разі підписання його особою, яка не мала права його підписувати (не є суб’єктом подання), а також у разі, якщо до подання не долучено копію наказу про уповноваження заступника керівника органу на підписання подання (у разі підписання подання заступником керівника).

Звернення декларантів, направлені до НАЗК з проханням вилучити їх документи з відкритого доступу Реєстру декларацій, залишаються без задоволення!

Розберемо кілька практичних прикладів та роз’яснимо як потрібно вчинити:

Приклад 1

Суб’єкти декларування – працівники Володимир-Волинської державної податкової інспекції Волинської області мають підстави відповідно до Закону на вилучення декларацій з відкритого доступу. Керівник Володимир-Волинської ДПІ (за наявності підстав) надає інформацію до ГУ ДПС у Волинській області, яке, в свою чергу, передає відповідну інформацію до Державної податкової служби України.

В подальшому Державна податкова служба України за підписом Голови або його заступника (за наявності повноважень) направляє до НАЗК подання про вилучення декларацій з відкритого доступу.

Приклад 2:

Суб’єкти декларування – працівники Карпатського лісового офісу ДП «Ліси України» мають підстави відповідно до Закону на вилучення декларацій з відкритого доступу. Керівник (директор) Карпатського лісового офісу (за наявності підстав) надає інформацію до ДП «Ліси України», яке, в свою чергу, передає відповідну інформацію до Державного агентства лісових ресурсів України (Держлісагентство).

В подальшому Держлісагентство за підписом Голови або його заступника (за наявності повноважень) направляє до НАЗК подання про вилучення декларацій з відкритого доступу.

Приклад 3:

Субʼєкти декларування – працівники Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, яке входить до складу районної державної адміністрації, мають підстави відповідно до Закону на вилучення декларацій з відкритого доступу. В такому випадку керівник Управління надає інформацію Голові районної державної адміністрації і саме Голова (заступник Голови) направляє до НАЗК відповідне подання про вилучення декларацій з відкритого доступу.

Приклад 4:

Колишній депутат районної ради склав повноваження у минулому році та після цього не виконував обов’язки особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, разом з тим він має підстави на вилучення декларацій з публічної частини Реєстру. В такому випадку він може звернутися до голови районної ради, де він виконував повноваження, а голова (заступник голови) районної ради, за наявності підстав, направляє до НАЗК подання про вилучення декларацій колишнього депутата з відкритого доступу.

Приклад 5:

Працівник Міністерства мобілізований до лав ЗСУ. Відповідне подання про вилучення його декларацій з відкритого доступу до НАЗК направляє начальник (заступник начальника) Генерального штабу Збройних Сил України.

Додаткова інформація щодо вилучення декларацій з відкритого доступу міститься за посиланнями: https://nazk.gov.ua/.../vidnovlennya-e-deklaruvannya-yak.../ та https://nazk.gov.ua/.../vyluchennya-deklaratsiyi-z.../

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь