Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Повітряні тривоги, ракетні обстріли, недосипання, безперервна напруга в очікуванні атак

Дата: 07.12.2023 11:31
Кількість переглядів: 76

ПОВІТРЯНІ ТРИВОГИ, РАКЕТНІ ОБСТРІЛИ, НЕДОСИПАННЯ, БЕЗПЕРЕРВНА НАПРУГА В ОЧІКУВАННІ АТАК

Усе це відбивається на психоемоційному стані людини. А як щодо інтимних стосунків? Безумовно, і тут є свій вплив.

«Уперше ми зіткнулися з необхідністю глибше вивчати і надавати рекомендації щодо родинних відносин, коли люди стали опинятися замкненими в одному просторі. Багато сімей, які до цього жили щасливо, почали скаржитися на роздратування. Взагалі будь-яка серйозна стресова ситуація виявляє проблеми. Іноді люди згуртовуються та стають ресурсом одне для одного. Але у багатьох випадках з’ясовується, що стосунки у родині були не такими вже й ідеальними», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Маріанна Маркова, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри сексології, психотерапії та медичної психології Харківський національний медичний університет.

Додатковий ресурс кожна людина отримує від стосунків з особливими емоціями. І це не про спілкування з друзями, це саме про інтимне життя на всіх рівнях привабливості – платонічному, еротичному, сексуальному. Але в умовах постійних обстрілів слід бути готовими до того, що звичні відчуття зміняться. Вплив війни на сексуальну активність у кожного індивідуальний, не існує правильної чи неправильної реакції. Але найбільш поширені два варіанти.

«Перший сценарій: негативний. Він може включати проблеми, пов'язані з еректильною дисфункцією, а також з втратою чи зниженням статевого бажання. Бо сексуальність реалізується за дуже тонким механізмом. Еволюція в нас заклала, що секс – це лише один із етапів. Спочатку є задум, потім уява, потім моменти прелюдії... І коли в цей момент лунає повітряна тривога чи починається обстріл – звісно, домінанта різко змінюється», – пояснює Маріанна Маркова.

І якщо таких випадків багато, продовжує експертка, то може статися так, що ця тривожна домінанта закріплюється і перебиває сексуальне бажання. Формується умовний негативний рефлекс: «краще нічого не робити, тоді тривоги не буде».

«І є другий сценарій. Знову ж таки, еволюція потурбувалася, щоб у момент небезпеки ми робили все, аби залишити якнайбільше біологічного матеріалу на планеті, включаючи розмноження. Вибачте, що не про вірші та романтику, але з погляду біології й вони служать лише для забезпечення продовження життя. Тому не дивуйтеся, що тривоги та обстріли здатні викликати підвищене сексуальне бажання. І воно може бути реалізоване не тільки у стосунках постійної пари, але й поза нею», – зазначила Маріанна Маркова.

Війни, кризи чи природні катастрофи можуть не тільки суттєво впливати на стосунки, а й призводити до збільшення кількості розлучень. Тому дуже важливо не уникати відвертих розмов із партнером. Якщо вам не хочеться займатися сексом – скажіть про це. Якщо навпаки потребуєте додаткової близькості – поясніть свої почуття. Коли ж напруга у стосунках зростає – зверніться до спеціаліста. Не соромтеся сексуальних питань, адже у сучасному світі достатньо ресурсів для подолання інтимних проблем і безліч варіантів підтримки.

Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

#тияк

Возможно, это изображение текст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь