Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Повернення гранту на власну справу чи просто сплата податків

Дата: 16.01.2024 12:38
Кількість переглядів: 81

За 2023 рік офісом роботи з грантами Агенції регіонального розвитку Одеської області успішно подано близько двох десятків заявок на грант «Власна справа» від програми «єРобота», загальна сума фінансування за виграними грантами склала 2 300 000 грн.

🧑‍💻Грант на власну справу – це державна грантова програма, що фінансується Міністерством економіки та впроваджується Центром зайнятості з АТ «Ощадбанк». За програмою, грантові кошти виділяються на створення власного бізнесу або на розширення вже існуючих бізнес-процесів. Максимальний розмір гранту складає 250 000 грн.

❓Проте, під час роботи з «Власною справою» часто виникає питання щодо повернення грантових коштів, адже грант – не кредит.

🤝Агенція регіонального розвитку Одеської області спільно з Одеський обласний центр зайнятості підготували роз’яснення щодо повернення коштів за програмою.

Необхідно враховувати, що основною метою гранту є створення робочих місць. Нові робочі місця для підприємства – важлива складова розвитку бізнесу та створення доданої вартості, але у той же час – необхідність сплати податків.

Для прикладу, розглянемо діючий бізнес, який в будь-якому випадку сплачує постійні податки: ФОП 2 групи сплачує Єдиний податок з фіксованим відсотком, а ТОВ на загальній системі оподаткування сплачує відсоток від доходу, але при цьому, є податки, які підприємство має сплатити незалежно від юридичної форми – податки за найманих працівників.

Для гранту на Власну справу (як для фізичних так і юридичних осіб, з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати – 7100 грн. з 01.01.2024 року) обов’язковими є сплата наступних податків:

• ЄСВ – єдиний соціальний внесок – 22% від розміру мінімальної заробітної плати, в грошовому еквіваленті – 1562 грн

• ПДФО – податок на доходи фізичних осіб – 18% від розміру мінімальної заробітної плати в грошовому еквіваленті – 1278 грн

Загалом, 2840 грн. за одного працівника на місяць. Умови гранту передбачають обов’язкове працевлаштування осіб протягом 24 місяців (в той час як ведення діяльності обов’язково три роки після отримання фінасування).

В результаті отримуємо :

- 68 160 грн. – 1 працівник (якщо сума гранту 50 000 або 150 000 грн.)

- 136 320 грн. – 2 працівника (якщо сума гранту 250 000 грн.)

‼️Отже, новими зобов’язаннями для підприємця будуть вищезазначені податки, а іншу суму як різницю за грант (обрана система оподаткування) підприємство в будь-якому випадку буде сплачувати і без отриманого гранту – за свою діяльність та додану вартість. Що стосується повернення суми гранту, то це необхідно лише в тому випадку, якщо особа не виконає забов’язання перед державою, а саме - не створить необхідну кількість нових робочих місць відповідно до запитуваної суми.

📌Агенція Регіонального Розвитку Одеської Області надає інформаційно-консультативну підтримку усім, хто бажає реалізувати свої ініціативи та отримати фінансову підтримку через грантові програми. Ми орієнтуємося на різні сфери, від місцевого самоврядування до підтримки підприємництва та громадських ініціатив.

📍Контактні дані для зв’язку:

✉️E-mail:odesarda@gmail.com

👤Контактна особа:

Ірина Лазаренко, керівник офісу роботи з грантами (+380681226975)

Іванна Ласкурійчук, консультант офісу роботи з грантами (+380971699271)

Возможно, это изображение текст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь