Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

Найбільше порушень мовних прав громадян - в інтернеті!!!!

Дата: 26.01.2024 10:23
Кількість переглядів: 54

НАЙБІЛЬШЕ ПОРУШЕНЬ МОВНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН - В ІНТЕРНЕТІ

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення суб’єктами господарювання мовних прав громадян України в інтернеті.

За результатами опрацювання звернень громадян у 2023 році виявлено 958 інтернет-представництв суб’єктів господарювання, які функціонували з порушенням вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Переважна більшість порушень (82%) стосується відсутності українськомовної версії сайту (веб-сторінки в соціальних мережах), значна частина (13,5%) - завантаження недержавною мовою за замовчуванням, ще низка (4,5%) - виконання недержавною мовою частини інформації в українськомовній версії.

Частка усунення порушень на вимогу Уповноваженого складає близько 65%. При цьому переважна більшість суб’єктів господарювання, які продовжують порушувати закон, не публікують свої реєстраційні відомості (найменування та місцезнаходження), що ускладнює притягнення порушників до відповідальності.

💬“Звертаюся до громадян з рекомендацією: під час оформлення скарг подавайте якомога детальнішу інформацію про порушників. У випадках, коли суб’єкти господарювання не публікують на сайтах інформацію про себе, необхідні відомості можна знайти в рахунках-фактурах, накладних, фіскальних чеках, інших платіжних документах. До того ж, кожен як споживач товарів та послуг, що визначено Законом України “Про захист прав споживачів”, має право вимагати у продавця інформацію про найменування, місцезнаходження тощо”, - сказав Тарас Кремінь.

За його словами, зазначення у скарзі найменування юридичної особи чи фізичної особи-підприємця, реєстраційних даних (ЄДРПОУ/ІН), контактної інформації тощо значно підвищить ефективність розгляду скарги та наблизить час притягнення порушників до відповідальності.

ℹНагадаємо, застосування державної мови в діяльності суб’єктів господарювання, що обслуговують споживачів, реалізують товари та послуги, а також надають інформацію про них за допомогою в інтернет-ресурсів, регулюється низкою законодавчих актів. Зокрема це Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, Закон України “Про електронну комерцію” тощо.

Так, відповідно до частин першої-другої статті 30 Закону мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Відповідно до частин шостої та сьомої статті 27 Закону про державну мову суб’єкти господарювання, які реалізують продукцію (тобто - будь-який виріб (товар), роботу чи послугу), здійснюють обслуговування споживачів, через інтернет-магазини, інтернет-каталоги або, загалом, з використанням мережі Інтернет, зобов’язані виконувати свої інтернет-представництва (вебсайти, сторінки в соціальних мережах Facebook, Instagram тощо), представництва в таких інтернет-сервісах, як Youtube, Telegram, Viber тощо) державною мовою.

Поруч з версією державною мовою можуть існувати версії іншими мовами. Версії інтернет-представництв державною мовою повинні мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні. Додатково до державної мови така інформація може дублюватися й іншими мовами. Мобільні застосунки таких суб’єктів господарювання повинні мати користувацький інтерфейс державною мовою.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про електронну комерцію» продавець (виконавець, постачальник) товарів, робіт, послуг в електронній комерції зобов’язаний забезпечити прямий, простий, стабільний доступ (наприклад, шляхом розміщення на інтернет-ресурсі) такої інформації:

🔹повне найменування юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи-підприємця;

🔹місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання фізичної особи-підприємця.

Ознайомитися з додатковою інформацією стосовно подання звернень щодо мови інтернет-представництв можна тут:

https://mova-ombudsman.gov.ua/.../informaciya-stosovno...

Возможно, это изображение текст

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь