Криничненська територіальна громада

Болградського району Одеської області

У зв'язку з оголошенням міністерством охорони здоров'я Румунії епідемії кору, через стрімке зростання кількості хворих та велику кількість госпіталізованих інфікованих хворобою, Одеській обласний центр контролю та профілактики хвороб інфомує наступне

Дата: 08.02.2024 15:05
Кількість переглядів: 64

Станом на 5 лютого в Одеській області зареєстровано 7 випадків з підозрою на кір.

У 2024 році в області зареєстровано два спалахи кору, один з яких має завізний характер (з території Румунії).

За даними моніторингу, показники охоплення плановою вакцинацією дітей КПК по області не досягли цільового показника (95%). У 2023 році було заплановано щепити 13 651 дитину у віці 1 рік та 23 498 дітей віком 6 років, що відповідно складає 85% та 74% від планового показника. Таким чином не щепленими по області залишились майже 8 тисяч дітей, з них близько 20% - це постійна внутрішня та зовнішня міграція.

Ще раз наголошуємо, що специфічного лікування проти кору не існує. Але кору можна ефективно запобігти - зробити щеплення. Вакцинація - це безпечно та швидко.

Кір - небезпечний для всіх невакцинованих дітей і дорослих. Захворювання може призвести до пневмонії, запалення мозку - енцефаліту, інших серйозних ускладнень.

Центром контролю та профілактики хвороб здійснюються наступні заходи щодо недопущення можливого виникнення епідемії кору на території Одеської області:

з 5 лютого, щоденно проводиться засідання оперативного штабу реагування на надзвичайні ситуації щодо постійного аналізу епідситуації, готовності до реагування на можливі спалахи захворюваності;

структурні та відокремлені підрозділи приведені в режим підвищеної готовності до реагування;

лабораторії приведені в режим цілодобової готовності проведення досліджень матеріалу від хворих;

створений та нарощується запас необхідних сил та засобів для проведення посилення епіднагляду та досліджень (тест системи, тощо);

на базі Центру діє гаряча лінія для консультування медичних сестер закладів освіти, лікарів та населення з питань ризиків захворюваності на кір та краснуху за номером телефону: 066-304-62-90.

На виконання доручення Міністра охорони здоров`я України, Віктора Ляшка:

Проводяться спільні з Департаментом охорони здоров'я ОДА моніторингові візити до закладів охорони здоров’я, розміщених на території Одещини щодо спроможності здійснення епідеміологічного нагляду шляхом розслідування кожного випадку захворювання на кір та краснуху і лабораторного підтвердження всіх підозрілих спорадичних випадків і спалахів.

Організовані та проводяться спільні з Департаментом охорони здоров'я ОДА вебінари для медичних сестер закладів освіти про ризики захворюваності на кір та краснуху, основні клінічні симптоми, особливості перебігу та можливі ускладнення, заходи специфічної профілактики (вакцинація).

13-14 лютого заплановано проведення навчальних кущових семінарів з кору для закладів охорони здоров'я Одеської області на теми:

- Клінічна картина, діагностика та лікування кору на сучасному етапі;

- Організація та проведення протиепідемічних заходів в осередках кору;

- Питання імунопрофілактики кору;                       

- Алгоритм відбору, зберігання та транспортування зразків біологічного матеріалу від хворих з підозрою на кір.

У разі якщо батьки не пам'ятають, чи робили дитині щеплення КПК і не мають документальних підтверджень, варто зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Вакцинувати дитину та перевірити вакцинальний статус можна у педіатра чи сімейного лікаря. Також можна щепитися в будь-якому пункті щеплення, які розташовані в центрах первинної медичної допомоги та амбулаторіях.

Вакцина є в наявності в усіх закладах охорони здоров'я Одеської області. Вона якісна, безпечна та безкоштовна.

Безпідставна відмова батьків від щеплень дітей підвищує ризик розвитку епідемії на інфекційні хвороби, а також загрожує життю та здоров'ю не лише дитини, а й усього оточення.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь