Факти, які треба знати про трансжири
Експерти в галузі харчування мають одностайну позицію щодо трансжирів. Ці харчові речовини є найбільш небезпечними з тих, що сьогодні можна знайти у їжі, яку ми споживаємо.
Споживання їжі з трансжирами підвищує рівень «поганого» холестерину крові. Це, своєю чергою, призводить до зростання ризику потенційно фатальних інфарктів та інсультів. Смертність, асоційована зі споживанням трансжирів, у нашій країні оцінюється у 18 000 втрачених життів на рік.
Отже, уникнення трансжирів є дійсно важливим питанням збереження здоров’я та життя. Зупинимося на п’яти фактах, які варто знати про ці сполуки.
Ми попросили Олега Швеця, президента Асоціації дієтологів України, консультанта з громадського здоровʼя МОЗ, розповісти про загрозу трансжирів і про те, як їх можна уникнути.
Факт перший. Небезпечними є лише штучні трансжирні кислоти
Дослідження не демонструють небезпеки від споживання природних трансжирів, які можуть міститися у помірній кількості у продуктах тваринного походження, наприклад, у молочних продуктах.
Проте наявні наукові дані щодо впливу на здоров’я штучних трансжирних кислот майже протилежні. Споживання промислових трансжирів у складі оброблених продуктів асоційоване зі значним зростанням ризику ураження атеросклерозом судин серця і мозку, небезпеки виникнення інфарктів та інсультів. Є також результати досліджень, які пов’язують трансжири із підвищенням ймовірності хвороби Альцгеймера, цукрового діабету та деяких видів раку.
Факт другий. Найчастіше штучні трансжири містяться у кондитерських виробах, випічці, маргарині, «фаст-фуді», які тривалий час смажаться на рослинній олії.
Дешевші кондитерські вироби та випічка, у виробництві яких використовуються трансжири, до того ж має більш тривалі терміни зберігання. Все це робить її привабливою для виробників та споживачів, якщо не замислюватися про наслідки у вигляді появи небезпечних хвороб.
Окрім промислово гідрогенізованих рослинних олій, другим джерелом трансжиру у сучасній дієті є трансжирні кислоти, що утворюються під час тривалого смаження страв швидкого харчування у рослинних оліях. Втім, за даними ВООЗ, смаження олії за високих температур призводить до помірного збільшення концентрації трансжирів (кількість утворених трансжирів є низькою (до 2–3%) порівняно з їхньою кількістю в частково гідрогенізованій олії).
Факт третій. У складі харчових продуктів трансжири повинні зазначатися як частково гідрогенізована рослинна олія.
Відповідно до вимог Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», якщо в продуктах містяться гідрогенізовані рослинні олії, це має бути чітко зазначено у маркуванні. Таке маркування має обов’язково супроводжуватися словами «повністю гідрогенізована» або «частково гідрогенізована».
І саме частково гідрогенізована рослинна олія є відображенням вмісту трансжирних кислот. У такому випадку харчовий продукт вже не можна вважати безпечним для споживання. Глобальна ініціатива ВООЗ, представлена у 2018 році, передбачала повну елімінацію штучних трансжирних кислот з харчових продуктів до 2023 року.
Факт четвертий. В Україні вміст штучних трансжирів обмежений на рівні менше ніж 2 г на 100 г жиру, який міститься у харчовому продукті.
З 3 жовтня 2023 року в нашій країні після завершення трирічного перехідного періоду набуло чинності обмеження вмісту трансжирів. Це передбачено наказом МОЗ України № 1613 щодо обмеження вмісту трансжирних кислот, які не є такими, що природно містяться в жирах тваринного походження. Вміст таких трансжирів не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у харчовому продукті.
Відповідно до вимог цього наказу, вже пів року харчова промисловість не має права застосовувати штучні трансжирні кислоти у виробництві продукції.
Детальніше читайте тут: https://bit.ly/3JOZeSP